Natuur en duurzaamheid


Wij ondersteunen het streven naar een energieneutrale Oude IJsselstreek in 2050. Door energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken. Groen en economie zijn geen tegenstanders van elkaar, maar kunnen juist heel goed hand in hand gaan. Slim en duurzaam.

Klimaatverandering en de forse stijgingen in energielasten maken dat we als Oude IJsselstreek  moeten  verduurzamen. Nieuwbouw is bij wet al bijna energieneutraal. De bestaande bouw moet vanuit het rijk in 2050 gasloos zijn.

Door de energietransitie is en zal ons landschap nog meer veranderen door zonneparken en windmolens. Dit vraagt om verstandige en afgewogen keuzes. Hoe zorgt de komst van energiebronnen ervoor dat het dorp opbloeit en een verdienmodel heeft? Niet alleen de lasten maar ook de lusten. We willen een zo groot mogelijk draagvlak onder inwoners. Wij willen dat VVD betekent: Verdienmodel Voor Duurzaamheid. De VVD vindt verduurzaming belangrijk en wil dat dit betaalbaar en bereikbaar is voor alle gezinnen en ondernemers. 

Zonneparken worden gerealiseerd met toepassing van de zonneladder (eerst zon op het dak) waarbij zonnepanelen op landbouwgrond de laatste optie is.

We dagen bedrijven uit om te komen met slimme en duurzame oplossingen die ons op weg helpen naar een circulaire en energieneutrale economie. Wij jagen innovatie aan door als overheid deze vroeg te omarmen voor onze lokale ondernemers. 

We onderzoeken of de stroming van de Oude IJssel kan worden gebruikt voor het opwekken van energie. Bij de energietransitie mogen de totale woonlasten niet stijgen.