Column: Gezond boerenverstand

Otto Willemsen is al jaren lid van de VVD en wordt begin volgend jaar geïnstalleerd als fractie assistent van onze partij. Lees hier in een mooie column die in de AchterhoekBIZ verscheen hoe Otto aankijkt tegen onze boeren.


"De boer dat is de kaerl" zong Normaal al jaren geleden. Hij voorziet ons in voedsel, verzorgt het landschap, houdt zijn dieren. Hij werkt hard en ondertussen is er een hele maakindustrie omheen ontstaan van verwerkende industrie en machinefabrieken. Onze regio floreert en exporteert. Nog steeds een prachtig landschap vol gezonde lucht, en trots op ons land.

"Politiek is mien gin klote weerd", zong Normaal ook. In politiek Den Haag worden boekhoudkundige stikstofoplossingen gezocht en boeren moeten wijken. Daarvoor kan een snelweg worden aangelegd of worden huizen gebouwd. Het doel is de stikstofdruk te laten afnemen op natuur, waardoor er feitelijk alleen maar wat minder brandnetels en bramen gaan groeien. 

Ondertussen zijn er overal akkerranden, denkt de boer al jaren in kringlopen, is goed voor de natuur, legt met zijn gewassen CO2 vast en doet echt zijn best. De stikstof komt ook ergens vandaan (kringlopen...???) De boer is eigenlijk niet eens zo slecht als wordt geloofd vier hoog in Den Haag of Amsterdam. Ondertussen staat ons land onder druk en maken mensen met gezond boerenverstand zichoprecht zorgen of we de weg niet een beetje kwijt zijn. Hoezo gezond?

Een gezond verdienmodel, een gezonde regio en arbeidsethos, mooie landschappen en een florerende economie in de Achterhoek. Dat hebben we en dat moeten we behouden. Samen met de agrarische sector en de aanverwante industrie en kennisinstellingen. Mijn voerenverstand zegt dat het nog niet zo ongezond is hier. We zijn fit voor de toekomst, als we zelf maar blijven regeren...