“Wij beoordelen de begroting niet alleen op wat erin staat, maar ook op wat er ontbreekt”

Als de begroting weer op de mat valt is het altijd smullen voor een gemeenteraadslid. En het is weer zover. De begroting vangt eigenlijk alle lopende ontwikkelingen in een meerjarenplan. En daaruit blijkt of er eventueel nog iets ruimte overblijft voor nieuwe initiatieven. Om te kunnen bepalen of die ruimte er is zoek je niet alleen naar de informatie die wel in de begroting staat, maar kijken wij vooral ook naar welke informatie ontbreekt.

“Wij beoordelen de begroting niet alleen op wat erin staat, maar ook op wat er ontbreekt”

Als de begroting weer op de mat valt is het altijd smullen voor een gemeenteraadslid. De begroting vangt eigenlijk alle lopende ontwikkelingen in een meerjarenplan. En daaruit blijkt of er eventueel nog iets ruimte overblijft voor nieuwe initiatieven. Om te kunnen bepalen of die ruimte er is zoek je niet alleen naar de informatie die wel in de begroting staat, maar kijken wij vooral ook naar welke informatie ontbreekt.

“Er komen nog investeringen aan”

In de 148 pagina’s tellende begroting staat niet alleen maar nieuwe informatie. Sterker nog, er hebben zich in de raad al verschillende onderwerpen aangediend die nog niet in de begroting zijn verwerkt. Dat zijn ontwikkelingen die nog niet volledig definitief zijn, of onderwerpen waar nog een definitief besluit over moet worden genomen. Denk hierbij aan de verwachte aankopen voor de eerste fase van Varsseveld-West die wordt geschat op 7,5 miljoen, de investeringen van 2 of 3 miljoen die nodig zijn in ons energienet om blijvend capaciteit te houden voor nieuwe duurzame energie, en de afwikkeling van het uittreden uit Laborijn. De VVD Oude IJsselsteek is er voorstander van om dit soort bedragen zo goed mogelijk voor te calculeren en bijvoorbeeld als voorziening mee te nemen in de begroting.

Trends in de begroting

Er lijkt een patroon te ontstaan, want het is zeker niet de eerste keer dat wij deze kritiek hebben op de begroting. Daarnaast zien we nog meer trends terugkomen. Meestal blijkt dat het algemene financiële beeld best aardig is. Echter blijven we wel vooral voor ons uitschuiven door niet alles volledig te benoemen. We worden steeds afhankelijker van compensaties vanuit het rijk. Inkomsten zijn steeds vaker incidenteel, uitgaven juist vaak structureel. Als gemeentelijke organisatie maken we wederom stappen, maar daar betalen we ook flink voor in de personele begroting.

Sinds eind 2018 is er veel gebeurd in onze gemeente en hebben we ons uit de crisissituatie in het sociaal domein gevochten. Het is ons er veel aan gelegen om daar niet in terug te vallen. Met zo’n 70 miljoen aan rijksbijdragen zijn we erg afhankelijk van het rijk. Als dat 1 of 2 procentjes aan wordt gedraaid staan we ineens terug in die crisissituatie. Er is ons dus veel aan gelegen om dat te voorkomen.