Opinie: “Niet in mijn achtertuin, maar waar dan wel?”

© shutterstock.com

Sinds eind 2018 stonden we er als gemeente niet bijzonder sterk voor, met name door de tekorten in het sociaal domein. De begrotingen waren wel meerjarig sluitend gemaakt maar leken allerminst realistisch. Op dat moment had de VVD fractie nooit durven voorspellen dat we de jaarrekening 2020 met een positief resultaat zouden gaan afsluiten. Zeker als je de vergelijking met veel omliggende gemeenten maakt; een prima resultaat. 


Wij zijn op de goede weg. 

De ontwikkelingen rondom STOER zien er goed uit, al moeten we daar natuurlijk nog even wachten op echt resultaat. En de marketing machine van de Oude IJsselsteek draait op volle toeren. Bij een verhuizing of gezinsuitbreiding kun je in ‘no time’ bericht van onze gemeente verwachten, onze site wordt beter en beter, en er gaat bijna geen dag voorbij dat we niet in het lokale nieuws staan. En dat is goed, want we willen onze inwoners maar wat graag betrekken bij wat zich in onze gemeente afspeelt. 


Uitdagingen voor de komende jaren

Maar stellen we altijd de goede prioriteiten? In het jaarverslag staat letterlijk dat de interne beheersing nog even geen prioriteit heeft. En overall kent onze begroting zowel inkomsten als de uitgaven die respectievelijk 12% en 9 % hoger zijn dan begroot. Een afwijking die veel groter is dan de normen van de accountant. Dat geeft voor de VVD aan dat we nog altijd niet ‘in control’ zijn. En dat terwijl de grootste uitdagingen nog aanstaande zijn, namelijk onze ambities over wonen en duurzaamheid.


Het afgelopen jaar heeft ons geleerd waarom deze uitdagingen zo groot zijn. Het bekende nimby effect, ‘not in my back yard’. Iedereen is voor duurzaamheid en woningbouw, maar niet in hun eigen achtertuin. Een veel breder probleem dan een probleem van de Oude IJsselstreek. Maar dat vraagt wel om een heldere en overtuigende overheid die het nut en noodzaak goed kan onderbouwen, en meer vragen kan beantwoorden dan het oproept. Belangrijker nog; inwoners moeten onze gemeente kunnen vertrouwen op dat we daadwerkelijk de juiste afwegingen maken. Ondanks de duidelijke ambitie ‘van buiten naar binnen werken’ van de huidige coalitie kunnen we tegen het eind van de coalitieperiode concluderen dat dit o.a. bij de zonnevelden en bijvoorbeeld de woningbouwplannen aan de Emmastraat in Varsseveld nog altijd niet goed lukt.