Flexibel en verstandig bouwen. Precies wat wij willen.

De VVD heeft altijd gesteld dat bevolkingskrimp tot voorzichtigheid in de hoeveelheid nieuwbouw moet leiden, maar flexibel en dynamisch moet worden omgegaan met de ontwikkelingen.

Flexibel en verstandig bouwen. Precies wat wij willen.

Vlak voor de verkiezingen komt Omroep Gelderland met het nieuws dat de bevolkingskrimp in de Achterhoek achterblijft bij de prognoses.[klik hier]

“Ook in de Achterhoek is er behoefte aan maatwerk voor de woningbouw. Op een flink aantal plaatsen in Gelderland trekt de woningmarkt aan. Een eigen woning is belangrijk voor iedereen! Daarom ben ik blij dat de provincie Gelderland erkent dat er 100.000 woningen nodig zijn. Morgen ga ik in gesprek met VVD-lijsttrekkers uit de Achterhoek om als landelijk politicus de handen in een te slaan met de lokale politici, zodat onze gezamenlijke doelen het snelst bereikt worden”. VVD Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis.

Dynamisch omgaan met ontwikkelingen

De VVD heeft altijd gesteld dat bevolkingskrimp in de Achterhoek tot voorzichtigheid in de hoeveelheid nieuwbouw moet leiden, maar dynamisch moet worden omgegaan met ontwikkelingen. Gisteren  kwam in het nieuws dat nieuwe woningen nodig blijven omdat de Achterhoek later krimpt dan verwacht. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de komst van statushouders en de aantrekkende economie. Dit bericht is gebaseerd op de uitkomsten van het Achterhoeks Woonwensen- en Leefbaarheids-onderzoek dat volgende week wordt gepresenteerd.

Koerhuis vraagt aandacht voor Achterhoek

Voor de lijsttrekkers van VVD Achterhoek is dit nieuws aanleiding geweest om morgenmiddag al in gesprek te gaan met VVD Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis die al eerder fors op de trom sloeg in onder andere De Gelderlander over het aantal woningen dat in Gelderland, waarbij de Achterhoek specifiek genoemd werd, nog gebouwd moet worden.

Maatwerk en niet bouwen voor leegstand

VVD Achterhoek is voorstander van een meer flexibele benadering van de regionale Woonvisie die Is opgesteld door de regio in overleg met de provincie. Het belang om nieuwbouw van woningen regionaal af te stemmen en te beperken wordt onderschreven, want de VVD wil niet dat er gebouwd wordt voor leegstand. Regulering moet voorkomen dat er in de toekomst een overschot aan koopwoningen ontstaat en eigenaren van bestaande koopwoningen worden geconfronteerd met waardedaling. VVD Achterhoek vraagt ook specifiek aandacht voor de behoefte die er is aan woningen met een ‘middenhuur’, vooral voor starters en senioren. Het is belangrijk te blijven kijken naar de veranderende markt en daar door middel van maatwerk, flexibel op in te springen.